fbpx

Veelgestelde vragen

Waarom glasvezel?

 • Wat is glasvezel?

  Glasvezel is een haardunne vezel, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht. Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale gegevens doorgegeven. De informatie verplaatst zich razendsnel door de glasvezel. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, des te sneller kan de informatie over en weer worden gestuurd. Signalen zoals tv, telefoongesprekken en up- en downloads via internet worden omgezet in een digitaal signaal. De snelheid van licht is de snelste manier van het verplaatsen van signalen, vandaar dat met glasvezel de snelste internetsnelheden behaald kunnen worden.

 • Wat kan ik met een glasvezelaansluiting?

  Glasvezel biedt je razendsnel, betrouwbaar en stabiel internet, waarmee je bovendien voorbereid bent op de nabije toekomst. Ons dataverbruik neemt immers jaarlijks sterk toe. Met glasvezel kan je bovendien optimaal gebruikmaken van andere diensten, zoals televisie en vaste telefonie. Op volle snelheid en ook nog eens tegelijkertijd.

 • Wat is het voordeel van glasvezel ten opzichte van wat ik nu heb?

  Glasvezel biedt je veel meer bandbreedte dan de huidige koperbedrading en heeft een zogenaamd gestandaardiseerd prestatievermogen tot 100 Gbps. Daarom is het mogelijk om in de toekomst nog hogere bandbreedtes te behalen, zónder de huidige glasvezelkabels te vervangen. In het geval van koperbedrading is dat bij een upgrade veelal wel noodzakelijk. Glasvezel is bovendien in staat om langere afstanden te overbruggen zonder signaalverlies, dus de bandbreedte blijft intact. En dat is beter voor het milieu, want er gaat veel minder energie verloren

 • Waarom vindt Rotterdam glasvezel in de stad belangrijk?

  De gemeente Rotterdam staat om meerdere redenen positief tegenover de aanleg van glasvezel in de gehele stad.

  Open netwerk voor nieuwe toepassingen
  Het netwerk van L2Fiber Rotterdam is open voor iedereen. Dit betekent dat ontwikkelaars van apps en andere technieken rechtstreeks op het netwerk kunnen ontwikkelen. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Door slim gebruik te maken van technologie en data ontstaan nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering, veiligheid, volkshuisvesting, arbeidsparticipatie, mobiliteit en gezondheid.

  Slimme stad is op de toekomst voorbereid
  Sinds de komst van het internet halverwege de jaren ‘90 is het dataverbruik continu toegenomen. Vooral de sterk toegenomen resolutie van beelden, en dan vooral de bewegende beelden, vragen steeds meer bandbreedte. Glasvezel kan deze toenemende capaciteit aan. Met betaalbare 1GB verbindingen voor consumenten en 10Gb verbindingen voor bedrijven. De huidige verbindingen kunnen deze snelheden niet leveren. Maar ook nieuwe toepassingen zoals zorg op afstand, domotica toepassingen en Smart Grids waarbij een lage vertragingstijd noodzakelijk is, vragen een toekomstbestendige digitale verbinding.

  CO2-neutraal
  De aanleg van glasvezel door L2Fiber Rotterdam past goed bij de klimaatdoelen van de gemeente Rotterdam. Wist je dat je met een zoekopdracht op Google aardig wat energie verbruikt? Er bestaan verschillende cijfers over het verbruik van een zoekopdracht. Feit is in ieder geval dat internet gebruiken energie kost. Het glasvezelnetwerk dat L2Fiber in Rotterdam aanlegt is CO2-neutraal. Dat betekent dat de CO2-uitstoot (eventueel na compensatie) maximaal nul is. De CO2-neutrale aanpak maakt het netwerk een stuk beter voor het milieu dan de bestaande netwerken.

 • Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er glasvezel aangelegd gaat worden?

  De aanleg van een glasvezelnetwerk in een dichtbevolkt gebied als Rotterdam is complex. Daar komt bij dat de huidige koperverbinding in de stad nog redelijk te gebruiken was. Maar doordat we in onze huishoudens steeds vaker met meerdere personen tegelijk diverse apparaten tegelijkertijd willen gebruiken, is het noodzakelijk om de kwaliteit en bandbreedte van de verbindingen te verhogen. Daarom vindt L2Fiber Rotterdam het nu de hoogste tijd om glasvezel aan te leggen en hiermee een enorme stap vooruit te maken op het gebied van energieverbruik. Glasvezel kent namelijk veel minder energieverlies dan koperen verbindingen. Het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam wordt zelfs CO2-neutraal.

  Aanvulling gemeente Rotterdam:

  Sinds de privatisering van de telecomsector vorige eeuw verzorgen commerciële bedrijven de telefonie en internetverbindingen. De landelijke en lokale overheden leggen daarom zelf geen glasvezelverbindingen aan naar woningen en bedrijven. Het vervangen of aanpassen van internetverbindingen vraagt om grote investeringen van honderden euro’s per woning. Dit gecombineerd met de complexe situatie in Rotterdam om te graven en woningen aan te sluiten, heeft ervoor gezorgd dat partijen altijd wat terughoudend waren om grootschalig aan de slag te gaan met glasvezel aansluitingen. L2Fiber Rotterdam heeft een private investeerder gevonden die de uitdaging aan gaat om in Rotterdam glasvezel aan te leggen naar woningen en bedrijven. Het bedrijf heeft zelf de technische kennis in huis. Hiermee zijn de belangrijkste voorwaarden aanwezig om nu wel dat glasvezel aan te leggen naar woningen en bedrijven.

Over L2Fiber Rotterdam

 • Wie is L2Fiber Rotterdam?

  L2Fiber Rotterdam is een Rotterdams bedrijf dat zich inzet voor de toekomst van onze stad. Het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam verbruikt 80% minder energie, dus alle gebruikers van het glasvezelnetwerk dragen bij aan een beter milieu. Rotterdam zal hierdoor bovendien vooroplopen als ‘slimme stad’ – een voorbeeld voor de rest van de wereld – en dat schept weer nieuwe banen in de digitale haven.

  Te denken valt aan slimme technieken op het gebied van parkeren, woningbouw, verkeersmanagement, vuilniscontainers, toeristeninformatie, gezondheidszorg en luchtkwaliteit. Alles om het welzijn van de Rotterdammers en het milieu een positieve boost te geven.

  Het lokale Rotterdamse netwerk maakt het mogelijk om toepassingen binnen de stad slimmer, sneller én veiliger te ontwikkelen.

 • Waarom gaat L2Fiber glasvezel aanleggen in Rotterdam?

  In de visie van L2Fiber Rotterdam is het noodzakelijk dat er een glasvezelnetwerk komt in Rotterdam, zodat de stad ook op digitaal gebied weer voorop gaat lopen als ‘slimme stad’.

 • Had de stad Rotterdam niet al glasvezel?

  Op dit moment heeft liefst 97% van de gemeente Rotterdam geen toegang tot een betaalbare glasvezelverbinding. L2Fiber Rotterdam is voornemens om al deze mensen de beschikking te geven over glasvezel.

 • Hoe blijf ik op de hoogte?

  L2Fiber Rotterdam houdt je gedurende de campagne op de hoogte middels diverse brieven en informatiebijeenkomsten. Ook kun je je aanmelden voor de online nieuwsbrief die maandelijks wordt verstuurd.

 • Hoe wordt er 80% aan energie bespaard met het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam?

  Glasvezelnetwerken zijn zuinig en daarbij gebruikt L2Fiber Rotterdam een technologie die 80% minder energie verbruikt dan andere netwerken. De overgebleven 20% energie is volledig afkomstig uit schone energie, wat het netwerk van L2Fiber Rotterdam CO2-neutraal maakt.

  Het is belangrijk om hierbij op te merken dat de 80% besparing ervoor zorgt dat er geen onnodige schone energie wordt verspild.


   

Dienstenaanbieders

 • Wie zijn de dienstenaanbieders?

  L2Fiber Rotterdam bouwt een open glasvezelnetwerk. Dat wil zeggen dat alle partijen hun diensten mogen aanbieden over dit netwerk. Op dit moment kan je kiezen uit het aanbod van de onderstaande dienstenaanbieders.

 • Ik wil internet en televisie in Rotterdam. Uit welke aansluitingen kan ik kiezen?

  Met glasvezel van L2Fiber Rotterdam is het mogelijk om gebruik te maken van IPTV (kastje per TV of app), maar je kan ook het coax-signaal via het glasvezelmodem ontvangen.

  Indien je voor glasvezel kiest, dien je een keuze te maken uit het aanbod van onderstaande dienstenaanbieders.

  • Glasnet IPTV
  • Hollands Glas
  • SNLR.nl
  • Fiber Nederland
  • TriNed IPTV (of het coax-signaal, of beide)
 • Waar moet ik op letten bij het kiezen van een abonnement?

  Zet bij het maken van je keuze de persoonlijke wensen op een rijtje. Misschien vind je het opnemen van televisieprogramma’s belangrijk, of zie je graag dat het downloaden van films razendsnel gebeurt. Daarbij kan je rekening houden met mooie extra’s, zoals live Eredivisie wedstrijden of andere sporten. Op basis hiervan bepaal je welk aanbod van de dienstenaanbieders het best bij je situatie past.

 • Zijn diensten over glasvezel duurder?

  De deelnemende dienstenaanbieders bieden abonnementen aan voor concurrerende tarieven. In veel gevallen ben je relatief zelfs goedkoper uit, zeker omdat de internetsnelheden beduidend hoger zijn dan met je huidige coax-verbinding. Je kunt dit op je gemak bekijken door je maandelijkse kosten op een rijtje te zetten en te vergelijken met het aanbod van L2Fiber Rotterdam.

 • Wat zijn de voorwaarden om als dienstenaanbieder het netwerk te huren?

  Elke dienstenaanbieder is onder gelijke voorwaarden welkom op het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam.

 • Blijft de huidige coax-kabel en ADSL-lijn wel beschikbaar als het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam is aangelegd?

  Ja, ons glasvezelnetwerk wordt naast de huidige coax-kabels en/of ADSL-lijn aangelegd. Er worden dus geen kabels verwijderd, waardoor je zelf kan kiezen waar je internet, televisie en telefonie gebruikt.

Wijken

 • In welk gebied wordt er straks glasvezel aangelegd?

  L2Fiber Rotterdam wil de gehele gemeente Rotterdam van een glasvezelnetwerk voorzien, te beginnen met Kralingen-West. Vervolgens zal dit als een olievlek verder worden uitgebouwd. Het totale project zal 3 tot 5 jaar in beslag nemen.

 • Hoe weet ik of mijn woning binnen het aansluitgebied valt?

  L2Fiber Rotterdam heeft als missie om heel de gemeente Rotterdam te voorzien van glasvezel. Iedere Rotterdammer zónder glasvezel komt dus in aanmerking voor een aansluiting, maar we doen dit wel in fasen. Via de postcodecheck kan je controleren of je adres al door L2Fiber Rotterdam kan worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.

 • Wat is de planning van dit project?

  L2Fiber Rotterdam is op 18 juni 2018 gestart in Kralingen-West. De verdere volgorde van aan te sluiten wijken volgt nog.

  De eerste schop in de grond is op 10 december 2018 de grond in gegaan. De huisaansluitingen staan gepland in de loop van 2019. Daarbij wordt tevens de voorbereiding op de aansluitende wijken opgepakt.

Kosten

 • Wat kost de aanleg van het glasvezelnetwerk mij als bewoner?

  De aansluiting in je woning is geheel gratis en kost je als bewoner dus niets. Om de huisaansluiting te activeren, dien je over te stappen op een glasvezelabonnement van een van de deelnemende dienstenaanbieders. Kijk hier voor meer informatie over inschrijven.

 • Betaalt de gemeente Rotterdam mee aan dit glasvezelproject van L2Fiber Rotterdam?

  Nee, dit project wordt volledig betaald door L2Fiber Rotterdam. Wij ontvangen financiering van een investeerder die het belang inziet van glasvezel in de stad Rotterdam. L2Fiber Rotterdam verdient de investeringen op termijn terug als aanbieders en ontwikkelaars gebruikmaken van het netwerk. De rol van de gemeente Rotterdam beperkt zich tot het ondersteunen van L2Fiber Rotterdam bij het proces. De gemeente verstrekt de vergunning aan L2Fiber Rotterdam voor de aanleg van het netwerk. Daarnaast helpt de gemeente bij het leggen van contact met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg naar tevredenheid van alle partijen in de stad verloopt.

 • Wat kost het als ik later aan wil sluiten?

  Iedereen kan de beschikking krijgen over een gratis glasvezelverbinding. Mocht je ervoor kiezen om nu géén gratis verbinding tot in de meterkast aan te leggen (of de bewoner na jou wil het alsnog), dan kan dat later enkel tegen een vergoeding van de daadwerkelijke kosten. Dit komt neer op een bedrag tussen de € 500 en € 1.500.

Werkzaamheden

 • Wat merk ik van de werkzaamheden in de wijk?

  Voor de aanleg van het netwerk en de huisaansluitingen voert de aannemer graafwerkzaamheden in je straat. Over het algemeen blijft alles hierbij goed bereikbaar. Verder voeren zij voorafgaand en tijdens de aanleg woningchecks en installatiewerkzaamheden uit in huizen en appartementencomplexen.

 • Hoe kan ik meer informatie vinden over de werkzaamheden bij mij in de buurt?

  In samenwerking met aannemer Van Gelder Telecom houden wij je op de hoogte van de projectplanning in de wijk.

Ja, ik heb interesse!

 • Ik wil mijn huis aansluiten op glasvezel. Wat moet ik dan doen?

  Goed om te horen dat je ook kiest voor glasvezel! Zodra we in jouw buurt zijn, komt onze aannemer Van Gelder Telecom graag even bij je langs om je woning te schouwen en later om de glasvezelaansluiting fysiek te realiseren in je meterkast. Het verplicht je verder nog tot niets. Je besluit zelf of je een glasvezelabonnement afneemt bij een van de dienstenaanbieders. Klik hier om naar de pagina met aanbieders van internet, televisie en/of telefonie te gaan.

 • Komen jullie langs om mijn huis aan te sluiten?

  De glasvezel wordt gratis aangelegd tot in je meterkast en verplicht je tot niets.

  Wil je de huisaansluiting activeren en zo bijdragen aan een beter milieu én meer bandbreedte? Dan kun je internet, tv en/of telefonie afnemen bij een van de aangesloten dienstenaanbieders.

 • Via welke provider krijg ik straks internet?

  Je bepaalt zelf of en wanneer je overstapt, óók als je de glasvezelverbinding al laat realiseren. Op dit moment bieden vijf dienstenaanbieders hun diensten aan over ons glasvezelnetwerk. Dit zijn Glasnet, Holland Glas, SNLR, Fiber Nederland en TriNed. L2Fiber Rotterdam bouwt een open netwerk. Er kunnen in de toekomst dus meer dienstenaanbieders bij komen.

 • Mijn adres komt niet voor in de postcodechecker. Wat nu?

  Ben je van mening dat je wel in aanmerking komt voor glasvezel, maar komt je adres niet voor in de postcodechecker? Als je je postcode invoert verschijnt er een knop met ‘Ik denk dat ik in aanmerking kom’. Door hierop te klikken kan je een contactformulier invullen. Ons bouwteam neemt hierna contact met je op.

 • De monteur is nog steeds niet bij mij langs geweest voor de woningcheck. Kan dat?

  Als je in een complex of portiek woont waarbij meerdere woningen dezelfde indeling hebben, dan heeft mogelijk één van de buren al opengedaan voor de monteur. De woningcheck is dan al bij een buurman/-vrouw uitgevoerd waardoor we ook meteen zicht hebben in hoe de huisaansluiting bij jou in huis moet gebeuren.

Ik heb geen interesse

 • Wat moet ik doen als ik geen interesse heb?

  Als je geen interesse hebt in glasvezel hoef je niets te doen.

 • Ben ik verplicht om een huisaansluiting af te nemen?

  Nee, je bepaalt zelf of je je aanmeldt. Wel kun je overwegen de gratis huisaansluiting aan te laten leggen voor toekomstige bewoners.

 • Ik ben al wat ouder en gebruik geen internet. Heeft glasvezel wel voordelen voor mij?

  Glasvezel biedt je mogelijkheden voor zorg en beveiliging op afstand. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat je langer thuis kunt blijven wonen. Veilig Gevoel Thuis Rotterdam is een aanbieder die diensten op het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam aanbiedt welke gericht zijn op zorg op afstand.

  Een snelle glasvezelverbinding draagt bovendien bij aan de verkoopbaarheid van je woning. Een fijne gedachte als je nog eens wilt verhuizen.

 • Ik wil zelf geen glasvezel in mijn huis, maar mijn buren wel. Hoe gaat L2Fiber Rotterdam hiermee om?

  L2Fiber Rotterdam adviseert alle bewoners die onderdeel zijn van een VvE of wooncorporatie medewerking te verlenen tijdens de aanleg. De huisaansluiting is namelijk gratis, en je bent niet verplicht om een abonnement af te nemen bij één van de dienstenaanbieders.  Als je zelf geen glasvezelaansluiting wilt, heeft dit mogelijk ook gevolgen voor je buren. Wanneer de glasvezelkabel binnendoor het gehele pand wordt getrokken, is het noodzakelijk dat iedere bewoner zijn of haar deur open doet om de glasvezelkabel door te trekken.

Mijn woning maakt deel uit van een VvE of wooncorporatie

 • Ik wil graag glasvezel, maar mijn woning behoort tot een VvE. Hoe zorg ik ervoor dat ik glasvezel krijg?

  Voordat aannemer Van Gelder Telecom de huisaansluiting in je woning monteert, doen zij eerst een woningcheck bij jou in huis. Tijdens deze woningcheck wordt een rapport samengesteld waarbij goedkeuring wordt gevraagd aan de VvE om de glasvezel aan te leggen in de woningen. Tijdens de VvE-vergadering wordt een besluit genomen of Van Gelder Telecom daadwerkelijk mag starten met de aanleg. Mocht de jaarlijkse vergadering net zijn geweest, dan adviseren wij om dit onderwerp in een extra vergadering alsnog te behandelen. Zo lopen we geen vertraging op tijdens de glasvezelaanleg in de wijk. Als je graag glasvezel wilt, helpt het enorm als je de aanleg van glasvezel op de agenda van de betreffende VvE zet.

 • Mijn VvE besluit om nu geen glasvezel te laten aanleggen. Wat zijn de gevolgen hiervan?

  L2Fiber Rotterdam is een aantal maanden in de wijk aanwezig om het glasvezelnetwerk aan te leggen. Tijdens deze periode heb je de mogelijkheid om een gratis huisaansluiting te krijgen. Besluit de VvE nu geen huisaansluitingen te laten aanleggen, dan kan dit later enkel tegen een vergoeding tussen de € 500 en € 1500. De aannemer moet dan namelijk terugkomen om de woningen alsnog te voorzien van de huisaansluitingen.

 • Ik huur mijn woning van een wooncorporatie. Mag ik zelf besluiten om een gratis huisaansluiting te nemen?

  Nee, in dit geval is de wooncorporatie eigenaar van de woning. De wooncorporatie besluit of er daadwerkelijk glasvezel aan wordt gelegd in de panden die ze beheert. L2Fiber Rotterdam is met wooncorporaties in gesprek om via een positief besluit glasvezel aan te gaan leggen in de panden. Het helpt uiteraard als je als bewoner aan de wooncorporatie laat weten dat je graag een glasvezelaansluiting in huis wilt.

 • Waarom moet ik glasvezel in huis nemen?

  Het glasvezelnetwerk behoort tot één van de nutsvoorzieningen in de stad. Naast elektriciteit, water, de coax-kabel en de ADSL-lijn vormt glasvezel nu één van de basisbehoeftes in een woning.

 • Hoe komt de aansluiting in mijn woning eruit te zien?

  De glasvezelaansluiting is een vierkant kastje van 8 bij 8 cm die in de woning (meterkast of huiskamer) wordt gemonteerd (plaatje tonen).

 • Wie bepaalt hoe en waar in huis de glasvezelaansluiting wordt gemonteerd?

  De aannemer, Van Gelder Telecom, bepaalt tijdens de woningcheck waar in de woning de glasvezelaansluiting wordt gemonteerd. Uitgangspunt hierbij is de plek van je bestaande coax-aansluiting.

 • Hoe lang is de monteur bezig om de glasvezelaansluiting in mijn woning te monteren?

  Dit verschilt per woning, maar gemiddeld is de monteur een uur per woning bezig.

 • Hoe weet ik wanneer de monteur langskomt om de glasvezelaansluiting in mijn woning te monteren?

  Woon je in een complex met meerdere woningen en waar de glasvezelkabel door de meterkasten zal gaan lopen, zal de aannemer een afspraak in overleg met de bewoners inplannen zodat de woningen in één keer gemaakt kunnen worden. Van belang is dat bij deze afspraak iedere buurman/-vrouw kan open doen om de huisaansluiting te realiseren.

   

  Voor een complex waar de montage van de glasvezelkabel buitenom gaat lopen zal de afspraak voor montage ook gemaakt worden door Van Gelder Telecom. Ondanks dat de glasvezelkabel buitenom gaat is het wel belangrijk dat de bewoners thuis zijn om de huisaansluiting te realiseren.

   

  Voor laagbouwwoningen ontvang je vooraf een brief met een voorstel voor een datum en tijdstip. Komt dit niet uit? Dan maak je een nieuwe afspraak door het telefoonnummer te bellen dat in de brief staat vermeld.