fbpx

Het bedrijf L2Fiber Rotterdam is van start met de aanleg van glasvezel in Kralingen. Dit is slechts het begin van een omvangrijk project. Het bedrijf gaat wijk voor wijk glasvezel aanleggen in de hele gemeente Rotterdam. Het gaat om het aansluiten van 295.000 woningen. Voor het eerst wordt een grote Nederlandse stad op deze schaal aangesloten op glasvezel. Met een Rotterdams glasvezelnetwerk ligt er een fantastische basis om van Rotterdam een echte ‘smart city’ te maken.

 

De maatschappij digitaliseert snel. Vanuit de Roadmap Next Economy werkt Rotterdam aan het ontwikkelen en opschalen van digitale verbindingen, netwerken, platforms en data in de stad. Rotterdam heeft grote potentie om voorop te lopen in de digitale economie. In Europa scoren we als onderdeel van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een vierde plaats met onderzoek en ontwikkeling op dit punt. Om voorop te lopen is een glasvezelnetwerk een belangrijke randvoorwaarde. We gebruiken ons internet steeds intensiever. Er gaat steeds meer informatie via het netwerk. Glasvezel kan deze toenemende vraag aan. Terwijl de huidige verbindingen de gevraagde snelheden straks niet kunnen leveren. De volgende generatie netwerken is sneller, flexibeler en veiliger dan alles dat we nu kennen.

 

Barbara Kathmann, wethouder Economie, wijken en kleine kernen onderschrijft het belang van een gemeentebreed glasvezelnetwerk. Kathmann: “Glasvezel is een belangrijke infrastructurele basis voor de stad van de toekomst. Een gemeentebreed glasvezelnetwerk kan het beheer van de stad en omgeving slimmer en uiteindelijk goedkoper maken. Ook is het belangrijk voor de economische ontwikkeling van Rotterdam. Glasvezel zorgt voor snel en betrouwbaar internet voor big data bedrijven of andere bedrijven die grote hoeveelheden informatie verwerken. Zoals de creatieve industrie, waar onder andere games worden ontwikkeld. Maar er zijn meer voordelen dan alleen een nieuwe, snellere verbinding. Een open glasvezelnetwerk stimuleert de ontwikkeling van nieuwe diensten zoals zorgdiensten om langer thuis te wonen. Dat betekent ook weer extra banenkansen. Rotterdam wordt met dit netwerk leefbaarder én we versterken het vestigingsklimaat”.

 

Extra pluspunt aan het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam CO2-neutraal is. Het verbruikt 80% minder energie dan koper (bestaande netwerken) en voor de overige 20% gebruikt het bedrijf groene energie. Hiermee sluit dit project dus ook goed aan op de duurzame doelstellingen van de gemeente Rotterdam.

 

Start aanleg in Kralingen
In overleg met de gemeente Rotterdam koos L2Fiber Rotterdam als startlocatie voor Kralingen. Oscar Kuiper, initiatiefnemer en eigenaar L2Fiber Rotterdam: “We kozen hiervoor vanwege de diversiteit in de wijk. Zowel diversiteit in culturen, als diversiteit in laag- en hoogbouw. We starten met het aansluiten van een flat met circa 70 woningen aan de Robert Baeldestraat. Daarna gaat de aannemer in hoog tempo door naar andere Rotterdamse wijken. Over de volgorde hiervan kunnen we nu nog niks zeggen. Maar over vijf jaar hebben alle Rotterdamse huishoudens glasvezel”. “Ik begrijp best dat mensen sceptisch zijn over onze ambitie”, geeft Oscar aan. “We zijn niet de eerste partij die dit aankondigt. Maar ik zit al twintig jaar in de glasvezel en weet waar ik het over heb. De vergunning voor Kralingen is rond. Het geld is beschikbaar én we zijn zelfs al begonnen. Ja, we gaan het écht doen”.

 

Ook glasvezel voor bedrijven
L2Fiber Rotterdam wil niet alleen bewoners, maar ook bedrijven aansluiten op het netwerk. Op sommige plekken in de stad ligt al glasvezel voor bedrijven. Bijvoorbeeld op veel Rotterdamse bedrijventerreinen. Maar er zijn ook nog veel bedrijven in de stad die echt zitten te wachten op een aansluiting. Een voorbeeld hiervan is de bedrijfslocatie BlueCity. L2Fiber Rotterdam kijkt op dit moment samen met deze circulaire hotspot naar de mogelijkheden om aan te sluiten.

 

Samenwerking gemeente en L2Fiber Rotterdam
De aanleg van dit glasvezelnetwerk is een project van het bedrijf L2Fiber Rotterdam. De Telecomwet verbiedt gemeenten om zo’n netwerk zelf te verzorgen. De gemeente Rotterdam vervult wel een belangrijke rol. Al vanaf de voorbereiding hebben we intensief contact met L2Fiber Rotterdam. Zo willen wij graag dat alle Rotterdammers goed en tijdig worden geïnformeerd over de werkzaamheden. Ook vindt de gemeente het belangrijk dat L2Fiber Rotterdam de straten na het graafwerk weer netjes achterlaten voor bewoners. Barbara Kathmann: “Ik kijk uit naar het moment dat de kabels in de grond liggen. Dan kan glasvezel zijn waarde voor de stad pas echt bewijzen.”