fbpx

De Schotse miljardair Irvine Laidlaw gaat ruim €200 mln investeren in de aanleg van glasvezel in de gemeente Rotterdam. In vijf jaar tijd krijgen daarmee alle 300.000 huishoudens en bedrijven in de stad aansluiting op snel breedbandinternet.

‘Wij hebben in Laidlaw een investeerder gevonden die gelooft in de ontwikkeling van Rotterdam tot een slimme, digitale stad’, zegt directeur Oscar Kuiper van L2Fiber, de toekomstige exploitant van het beoogde glasvezelnet.

Na een bezoek aan de stad zegde de gefortuneerde zakenman het kapitaal toe om het project van de grond te tillen. Na de zomer worden de eerste huishoudens in Kralingen aangesloten op het netwerk.

Klassieke auto’s

Baron Irvine Laidlaw (75) is de grondlegger van IIR, een wereldwijde organisator van vakbeurzen en congressen, die hij in 2005 voor ruim £ 700 mln te gelde maakte. Sindsdien is het voormalige lid van het Britse Hogerhuis en liefhebber van klassieke automobielen actief als investeerder met bijzondere interesse voor schone energie en nieuwe technologieën.

Laidlaw krijgt via zijn investeringsvehikel Highland Group Holdings een belang van 80% in het Rotterdamse L2Fiber, opgericht door Kuiper en zijn compagnon Henk Hoven, en belast met alle voorbereidende werkzaamheden.

Kuiper ziet in Highland Group de ideale partner. De investeerder stelt zich garant voor het totale project en verschaft geldmiddelen naar behoefte. ‘Wij zaten niet te wachten op een berg geld op onze bankrekening, we hebben liever een partij die financieel met ons meegroeit’, zo stelt Kuiper in een telefonische toelichting. Hij zegt op maandbasis te kunnen aangeven hoeveel geld L2Fiber nodig heeft om glasvezel in Rotterdam te kunnen uitrollen. In totaal gaat het om meer dan €200 mln, waarmee het volgens L2Fiber de grootste private investering in een Nederlands netwerk is.

Kralingen-West

Vooral in de beginfase is veel kapitaal nodig omdat tegenover de aanlegkosten dan nog weinig inkomsten staan uit de exploitatie. Met de aansluiting van 12.000 woon- en zakenadressen in Kralingen-West is een investering van €10 mln à €15 mln gemoeid. Na voltooiing hiervan komen andere Rotterdamse wijken aan de beurt, in een verwacht tempo van 1500 à 2000 nieuwe aansluitingen per week. Het project moet de geldschieter uiteindelijk een rendement opleveren tussen de 5% en 15%.

Volgens Kuiper is de Schotse kapitaalverschaffer vooral gecharmeerd van de mogelijkheden om glasvezel te gebruiken voor meer dan alleen internet, telefoon en televisie. ‘Wij willen het netwerk ook inzetten voor zorgdiensten aan hulpbehoevende ouderen die thuis wonen. Die kunnen dan met een druk op de knop in contact staan met zorgverleners. Ook voor sensoren en camerabeelden is glasvezel een uitkomst omdat de data goed beschermd zijn en in het private domein blijven’, zo legt Kuiper uit. Om die diensten te kunnen aanbieden is het bestaande koperen netwerk in Rotterdam niet meer toereikend.

Abonnement

L2Fiber gaat de glasvezel niet zelf aanleggen, maar huurt daarvoor een aannemer in. De spade gaat de grond in zodra tenminste 25% van de huishoudens in een wijk een abonnement neemt bij een serviceprovider. Diverse providers hebben al toegezegd het netwerk te gaan gebruiken waaronder Glasnet, Hollands Glas en Teleplaza.

Het kost L2Fiber nog wel moeite om consumenten te winnen voor glasvezel. ‘De animo is nog matig. Er is veel missiewerk te doen’, aldus Kuiper.

Highland Group is de tweede Britse investeerder in de Nederlandse glasvezelsector in korte tijd. In mei van dit jaar verwierf Arcus Infrastructure Partners in Londen een belang in E-Fiber, een glasvezelexploitant die overwegend kleinere gemeenten en plattelandsgebieden in Nederland bedient.

Bron: Het Financieele Dagblad (30-07-2018)