fbpx

Over vijf jaar zijn alle Rotterdamse huishouden voorzien van glasvlezel. Als het aan L2Fiber ligt tenminste. Oprichter Oscar Kuiper begrijpt best dat mensen sceptisch zijn over die ambitie. ,,Maar we gaan het écht doen.” 

Iedereen aan de glasvezel. Er zijn meer bedrijven die die belofte hebben gedaan. En het kwam er nooit van. Waarom het L2Fiber wel gaat lukken? ,,Omdat ik al twintig jaar in de glasvezel zit en weet waar ik het over heb. En omdat het geld ervoor beschikbaar is”, zegt Kuiper.

Highgroup Holdings van de Schotse miljardair Irvine Laidlaw gaat zorgen voor de 200 tot 300 miljoen euro die nodig is om een dekkend glasvezelnetwerk aan te leggen. De gemeente Rotterdam faciliteert de nieuwe glasvezelaanbieder uit Albrandswaard met onder meer snelle vergunningen.

Begonnen wordt in Kralingen-West, waar L2Fiber nog dit jaar alle woningen van glasvezel wil hebben voorzien. ,,Een kwart van de bewoners moet meedoen, vervolgens leggen we in de hele wijk glasvezel aan. Zo kunnen bewoners die niet meteen meedoen, later alsnog heel makkelijk overstappen op de providers waar wij mee werken.”

Voorbeeldproject

Ondanks enkele informatie-avonden en een flyer-actie in de wijk loopt het nog niet storm met aanmeldingen. Maar Kuiper verwacht dat dat anders wordt zodra een voorbeeldproject aan de Robert Baeldestraat wordt opgeleverd. ,,Na de bouwvak gaan we daar gratis glasvezel aanleggen voor een blok van zeventig woningen. We willen laten zien wat we bieden, daarna zullen mensen ons pas geloven.”

Kuiper richt zich op de aanleg van glasvezel naar 295.000 huishoudens. Dat is exclusief de wijken Nesselande en het Lloydkwartier waar al glasvezel ligt. Het bedrijf richt zich wel op de Kop van Zuid, waar glasvezel al twintig jaar werkeloos in de grond zit omdat KPN het niet doortrekt naar de woningen. ,,Als ik 25 procent van de bewoners warm krijg, ga ik aan de slag. Of er nou al glasvezel ligt of niet. Ik zal de kabels die al in de grond zitten eerst proberen te kopen. Maar als dat niet lukt, leg ik die van ons er gewoon naast.”

L2Fiber gaat langzaam aan de slag, maar wil volgend jaar het tempo van aanleg flink opschroeven. ,,We willen straks tweeduizend woningen per week op glasvezel aansluiten.”

Glasvezel staat voor razendsnel en stabiel internetten, telefoneren en tv kijken. Volgens Kuiper is het ook milieuvriendelijk. ,,Informatie door glas sturen kost 80 procent minder energie dan door koper. Als heel de stad overstapt op de glasvezel, dan scheelt dat acht windmolens per jaar.”

Bron: AD Rotterdams Dagblad (31-07-2018)